Ondernemen staat al lang niet meer gelijk aan een winkeltje openen en brood verkopen. In de wereld van vandaag komt daar heel wat meer bij kijken. Hoe ziet die evolutie eruit? En waar moet je rekening mee houden? Winfakt zet het op een rij.
De geschiedenis herhaalt zich
Een paar eeuwen geleden waren we allemaal ondernemer. Bakkers, boeren, smeden Iedereen specialiseerde zich in een bepaald vak, zonder zich aan een werkgever te moeten verantwoorden. Pas in de industriële revolutie kwam daar verandering in: zaken werden groter en hadden nood aan meer mankracht. Zo ontstond de loondienst - de nieuwe norm die lang de bovenhand had. Vandaag is er weer een ommekeer te merken, want steeds meer mensen kiezen opnieuw voor een vorm van ondernemerschap.
De mensen die voordien het ondernemerschap aanhielden, deden dat voornamelijk omdat ze de passie van thuis hadden meegekregen. Je kent ze wel, de bakkers- en beenhouwersfamilies die de zaak van generatie op generatie doorgeven. Maar tegenwoordig zijn de redenen om voor jezelf te beginnen veel breder: we willen ontsnappen aan beklemmende werkregimes, we streven naar meer flexibiliteit en een kans om écht een verschil te maken.
Wat is er dan veranderd?
De omgeving waar we nu in werken is voortdurend in verandering en ziet er heel anders uit dan die van voor de Industriële Revolutie. Globalisering en digitalisering zorgen voor meer mogelijkheden, wat op zijn beurt een hogere competitiviteit in de hand werkt. Hoewel ondernemers vandaag nog dezelfde (vaak zelfs meer) drive en passie hebben als hun voorgangers, is het speelveld wel een pak complexer geworden.
Wist je dat deze snel veranderende context ook voordelen biedt wanneer je zelf nog twijfelt over het ondernemerschap? Er bestaan verschillende vormen van hybride ondernemen die schipperen tussen het werknemers- en zelfstandigenstatuut. Zo beperk je de risico's en heb je meer flexibiliteit om dingen uit te proberen. Gaat het goed? Dan kan je later altijd nog de overstap maken naar volledig zelfstandig werken.
Lees meer over starten in bijberoep
Digitalisering als voor- en nadeel
De drempel om te ondernemen ligt lager dan ooit en dat is grotendeels te danken aan het internet. Wie opgroeit als digital native kan dit wereldwijde web op talrijke manieren inzetten om uitgebreid te experimenteren met marketingideeën en om te testen welke communicatie het best bij zijn doelgroep past.
- Je hebt minder opstartkosten.
- Je kan veel sneller te werk gaan.
- Je volgt je resultaten nauwgezet op.
- Je geniet van een grote toegankelijkheid.
Maar aan die medaille zit ook een keerzijde Hoewel er meer marketinginstrumenten zijn om je te helpen in je ondernemersproces, hebben veel bedrijven toch moeite met klanten vinden. Je concurrenten kennen al die online voordelen namelijk ook. De uitdaging om klanten te overtuigen dat jíj de beste keuze bent, en niet je concurrent, blijft dus even sterk aanwezig. Durf daarom risico's nemen en zorg voor een goede differentiatie.
Tools voor startende ondernemers
Zorg voor jezelf
Om de wereldwijde concurrentie voor te blijven, is snel handelen de boodschap, maar als ondernemer heb je daarvoor vaak te veel aan je hoofd. Tegen het moment dat je één taak hebt afgewerkt, zijn er drie andere bijgekomen. Klinkt dat herkenbaar? Geen zorgen, met deze drie tips blijf je sterk in je schoenen staan:
1. Zorg voor rust
Zowel startende ondernemers als ervaren bedrijfsleiders hebben vaak de neiging om te werken tot ze erbij neervallen. Blijf waakzaam voor die valkuil, want als jij je kapot werkt en plots met een burn-out zit, is je zaak ook niet vooruit geholpen. Bouw dus voldoende rustmomenten in en maak tijd voor wat jij belangrijk vindt.
2. Leer delegeren
Om te zorgen dat je die rustmomenten kan nemen, is het belangrijk dat je beseft dat je niet alles zelf moet doen. Moeite met vertrouwen geven? Ga dan op zoek naar een team van échte experten, want je geeft taken natuurlijk liever door aan mensen met kennis van zaken.
3. Vraag om hulp
En dat gaat verder dan goede medewerkers. Geen kennis van marketing? Ga te rade bij een communicatiebureau. Weinig budget? Onderzoek voor welke subsidies je in aanmerking komt. Overweldigd door je boekhouding? Installeer een goed programma.
Verlies geen tijd meer aan je administratie.