De impact van de nieuwe btw-regelgeving voor webshops

 • Blog
donderdag 10 juni 2021

Vanaf 1 juli 2021 geldt er een nieuw btw-systeem voor elektronische handel met particulieren over de grenzen heen. Die kersverse maatregelen kunnen een groot effect hebben op het IT-systeem en de processen van jouw webshop. We zetten de concrete gevolgen op een rij.

Het nieuwe btw-stelsel, waarin je de btw in het land van de klant gaat rekenen, is een logisch gevolg van de groeiende omvang van online verkoop. De Europese regelgeving betekent uiteindelijk een vereenvoudiging van je btw-verplichtingen als ondernemer en gelijkvormigheid voor alle EU-lidstaten.

Geldt de nieuwe btw-regeling voor mijn webshop?

Als ondernemer met een webshop geldt de nieuwe btw-regeling waarschijnlijk ook voor jou, tenminste als je ook goederen of diensten verkoopt buiten de Belgische grenzen.

 • De btw-regeling geldt alleen voor e-commercebedrijven met particuliere klanten (B2C), en dus niet voor verkoop aan andere bedrijven (B2B).
 • De regels hebben vooral een effect op jouw werking wanneer je jaaromzet in andere EU-landen meer dan € 10.000 bedraagt.

Wat houdt de nieuwe Europese btw-regeling voor webshops in?

Tot 1 juli 2021 is een verkoop aan een consument in een andere EU-lidstaat belastbaar in dat land, maar pas wanneer je lokale drempelbedragen voor afstandsverkopen overschrijdt. Nú worden die lokale drempels afgeschaft. Alleen wie voor minder dan € 10.000 grensoverschrijdende verkopen doet, kan Belgische btw blijven aanrekenen.

Dit zijn de concrete aanpassingen aan de btw op grensoverschrijdende verkoop:

 • Als e-commerce met een jaaromzet van € 10.000 of meer uit B2C-verkopen in andere EU-landen, bereken je vanaf 1 juli de btw in het land van je klant, níet meer in je land van vestiging.
 • Je hoeft onder de nieuwe regeling niet meer in elk land aparte btw-aangiften in te dienen en btw te betalen. Dit kan nu via een One Stop Shop of OSS-aangifte in je eigen lidstaat.
 • Bij de invoer van zendingen onder € 22 gold tot voor kort een btw-vrijstelling. Die vrijstelling wordt nu afgeschaft.
 • Afstandsverkoop van goederen buiten de EU, met een waarde van € 150 of minder, wordt onderworpen aan de btw in de EU-lidstaat van aankomst. Die btw geef je aan via 'invoer OSS' of I-OSS.
 • Je moet vanaf 1 juli 2021 geen conforme factuur opstellen voor elke afstandsverkoop, maar alleen wanneer je gebruikmaakt van de OSS. Je kan natuurlijk altijd een factuur opstellen als je dat wil voor je administratie. Dat moet dan wel volgens de wetgeving van het land waaraan je verkoopt.

Gebruik de facturatiesoftware van Winfakt, ook onder het nieuwe btw-systeem

Hoe bereid ik mij concreet voor op de btw-wijzigingen?

Afhankelijk van jouw aandeel buitenlandse B2B-verkopen, kan het zijn dat je jouw IT-systeem en procedures moet aanpassen aan de nieuwe regels.

 • Bestudeer de nieuwe regels of vraag advies aan een boekhouder of btw-specialist.
 • Controleer per land waar je producten levert onder welk btw-tarief ze vallen.
 • Registreer je webshop bij de belastingdiensten van de EU-landen in kwestie óf meld je aan bij de OSS.
 • Om het je consumenten niet moeilijk te maken, plaats je prijzen inclusief btw in je webshop.
 • Gebruik de juiste facturatiesoftware om het overzicht te bewaren over je totale omzet per land en per btw-tarief.


Al je (internationale) klanten in één overzichtelijk systeem

Vraag je gratis demo aan