Hoe digitaliseren bedrijven meer winst oplevert

  • Blog
vrijdag 26 augustus 2022

Consumenten verwachten een steeds snellere en efficiëntere service. Het antwoord: digitalisering. Dat is al lang geen vluchtige trend meer, maar dé manier om je bedrijfsprocessen vlotter te laten verlopen. En als dat nog niet genoeg is, zorgt digitalisering ook nog eens rechtstreeks voor een hogere omzet.


Digitaliseren = meer winst genereren

In april 2022 publiceerde Rabobank de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de effecten van digitalisering voor de Nederlandse bedrijven. Het verdict? Digitaliseren staat gelijk aan een hogere omzet en efficiëntie.

En wat waar is voor de Nederlandse bedrijven is dat meestal ook voor die in ons land. De Belgische bedrijven herkennen dezelfde positieve effecten van digitalisering. Niet verwonderlijk zijn de informatica- en communicatiesector het meest fan van digitalisering, maar digitale systemen integreren in je bedrijfsvoering is in elke sector een stap die verschillende voordelen oplevert.


De voordelen van digitaliseren voor ondernemers

1. Een grote tijdsbesparing

Elk bedrijf heeft een paar repetitieve processen waar geen enkele werknemer graag zijn hele dag aan besteedt. Die taken zijn de beste kandidaten voor automatisering. Bovendien is de foutmarge van digitale processen een stuk kleiner, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan correcties. Gewoon even controleren of alles klopt en klaar.


2. Toegankelijke informatie

Geen zorgen dat je papieren kwijtraakt: alle informatie is handig op één digitale plek te vinden, die altijd beschikbaar is voor iedere werknemer die je toegang geeft. Informatie uitwisselen gaat dus een stuk vlotter.


3. Verhoogde klantvriendelijkheid

Consumenten verwachten steeds meer, maar dankzij gedigitaliseerde processen kan je sneller aan die wensen beantwoorden. Er bestaan namelijk allerlei toepassingen die het koopproces voor de consument versimpelen, zoals chatbots. Bovendien kan je via digitale datasystemen veel sneller analyseren wat ze nodig hebben en je bedrijf daarop afstemmen.


4. Besparing van kosten, middelen en het milieu

Dankzij gedigitaliseerde productieprocessen kan je middelen en grondstoffen veel efficiënter inzetten. Daarnaast bespaar je nog op allerlei kleine manieren. Je hoeft, bijvoorbeeld, geen papieren meer af te drukken en je medewerkers verliezen minder geld aan hun woon-werkverkeer, want online platformen maken thuiswerk gemakkelijker.

Lees ook ons artikel 'Nooit meer deadlines of budgetten overschrijden'


Digitaliseren voor grote en kleine bedrijven

Zoals je ziet zijn er dus allerlei manieren om te digitaliseren en even veel voordelen die daarmee gepaard gaan. Toch wijst onderzoek uit dat het vooral de grote bedrijven zijn die voor digitalisering kiezen.

  • Ze hebben meer financiële middelen om te investeren in complexe toepassingen.
  • Ze hebben meer mensen en kennis om de stap te zetten.
  • Ze hebben meer reserve als er toch eens iets verkeerd loopt.

Toch is digitalisering niet uitgesloten voor kleine bedrijven, in tegendeel! Er bestaan ondertussen allerlei programma's waarmee kmo's en zelfstandigen op dezelfde manier van deze digitale revolutie kunnen profiteren. De snelste toepassing waar je als ondernemer meteen resultaat uit haalt, is een goed facturatieprogramma.

Al je facturen op één plaats, een gecentraliseerde webshop, een volledige klantenlijst waar je meteen mee aan de slag kan… Deze voordelen en meer biedt Winfakt. Ideaal om zowel starters als doorwinterde bedrijfsleiders op weg te helpen.

Klaar voor digitale facturatie?

Vraag je gratis Winfaktdemo aan