Nieuw btw-nummer voor Nederlandse eenmanszaken

  • Blog
dinsdag 3 november 2020

Meer dan 1 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen voor het eind van dit jaar een nieuw btw-nummer toegewezen, ook wel het btw-id genoemd. Het is verplicht om dit nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te gebruiken op facturen, webwinkels, websites en bij alle transacties binnen de EU. Dit wil zeggen dat dit ook voor jou als Belgische ondernemer belangrijke gevolgen heeft.

Privacywetgeving

Het huidige btw-nummer is het burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging 'B01'. Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk en uniek persoonsnummer dat gebruikt wordt voor de privรฉ-communicatie tussen burgers en de Nederlandse overheid. Doordat het verplicht is om dit nummer te vermelden op facturen en websites maakt het de Nederlandse ondernemers bijzonder kwetsbaar voor identiteitsfraude.
Hoog tijd dus om het btw-nummer aan te passen.

Een "btw-id"

Eenmanszaken krijgen daarom een nieuw btw-nummer dat niet meer gekoppeld zal zijn aan het burgerservicenummer. Vanaf 1 januari 2020 zal het nieuwe btw-id door ondernemers gebruikt worden op facturen, websites en voor handel binnen de EU. Andere rechtsvormen dan een eenmanszaak hebben geen BSN verwerkt in hun btw-nummer. Voor hun verandert er dus niets.

Heb jij Nederlandse klanten en leveranciers?

Vanaf 1 januari word jij als Belgische ondernemer ook geconfronteerd met het nieuwe btw-id van Nederlandse klanten en leveranciers.

Bovendien heb je het nieuwe btw-id nodig voor het opmaken van de intracommunautaire opgave, zelfs al gebeurden deze intracommunautaire leveringen in 2019.

Vraag dus zeker nu al aan je Nederlandse klanten en leveranciers met een eenmanszaak naar hun nieuw btw-id.
Zo ben je tegen begin 2020 goed voorbereid en verlies je geen kostbare tijd.

Onze nieuwe blogs