Nieuwe regeling voor btw-attest 6% in 2022

  • Blog
maandag 24 januari 2022

Sinds 1 januari 2022 geldt er nieuwe regeling voor het 6%-btw-attest bij renovaties. Je hoeft dan enkel nog een standaardverklaring op de factuur te zetten. Zo wordt je administratie een pak eenvoudiger.

6% btw bij renovatie

Renovatie- en herstellingswerken aan oudere woningen zijn onderworpen aan het verlaagde btw-tarief van 6% als…

  • de woning ouder is dan tien jaar
  • en de woning (hoofdzakelijk) voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Vroeger moest je als aannemer een attest laten ondertekenen door je klant om te bevestigen dat de woning aan die voorwaarden voldoet voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6%. Maar in de praktijk vergat je wel eens naar een attest te vragen of raakte je het misschien wel kwijt. Om zo'n vergissingen te voorkomen, wordt dit attest nu dus vervangen door een uitgebreide vermelding op de factuur.

Welke vermelding plaats je op de factuur?

Om het je gemakkelijk te maken, vind je hier de volledige tekst die je vanaf juli 2022 op je facturen moet vermelden. Die kan je dus gewoon copy-pasten en klaar!

Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van 1 maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minsten 10/15 jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken,
(2) de woning, na uitvoering van de werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en
(3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker (eigenaar of huurder). Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale Btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.

Ook in Winfakt gaat dat heel makkelijk: je maakt gewoon een nieuw artikel aan waar je deze beschrijving in zet en voegt dat toe aan de facturen die daarom vragen.

Overgangsperiode

Om de overgang te vergemakkelijken kan je tot 30 juni 2022 kiezen welk systeem je toepast: zowel het btw-attest als de standaardverklaring zijn bruikbaar en geldig. Vanaf 1 juli 2022 vervangt de vermelding definitief het 6%-btw-attest.

Dat is weer een ingewikkelde stap minder in je facturatieproces. Je administratie nog eenvoudiger maken?

Ontdek de voordelen van Winfakt

Vraag je gratis demo aan

Onze nieuwe blogs