Stap voor stap: starten in bijberoep

 • Blog
woensdag 29 december 2021

Heel wat mensen evalueren sinds de coronacrisis hun loopbaan, streven naar een betere work-life balance en jagen hun dromen na. Starten als zelfstandige in bijberoep is een veilige manier om te beginnen met ondernemen. Maar welke stappen moet je zetten om als bijberoeper aan de slag te gaan? En welke tools heb je nodig?

Wanneer ben je zelfstandige in bijberoep?

Je kan zelfstandige in bijberoep worden als je daarnaast ook een hoofdberoep hebt. Met andere woorden: je werkt minstens deeltijds in loondienst.

 • Minstens 50% of 235 uren per kwartaal als werknemer
 • Minstens 50% als ambtenaar
 • Minstens 60% als vast benoemde leerkracht, 50% als niet vast benoemde leerkracht
 • Je ontvangt brugpensioen, werkloosheids- of ziekte-uitkering als loontrekkende
 • Je bent in loopbaanonderbreking, tijdskrediet of ontvangt opzegvergoeding

Stappenplan voor starten in bijberoep

Wie start als zelfstandige in bijberoep, moet voor een groot stuk dezelfde stappen nemen als een zelfstandige in hoofdberoep.

1. Maak een plan

De eerste stap? Dat is je gouden idee! Of je nu wil beginnen als zelfstandig grafisch ontwerper, glazenwasser, cateraar of schoonheidsspecialist: het succes van je eenmanszaak hangt voor een groot stuk af van jouw pitch, businessplan en financieel plan.

TIP: Werk je idee zo ver mogelijk uit voor je gaat pitchen bij financierders of potentiële klanten. Ontwikkel dus niet alleen een businessplan maar ook een bedrijfsnaam en een huisstijl. Onderzoek je concurrenten en verken de markt.

In Vlaanderen hoef je geen kennis bedrijfsbeheer meer te bewijzen bij de inschrijving van je eenmanszaak. In Brussel en Wallonië moet dat wel. Sowieso is het nuttig om je voldoende in te lezen vooraleer je van start gaat.

2. Open een zichtrekening

Facturen uitschrijven als ondernemer doe je gemakkelijk met  de gepaste facturatiesoftware. Maar een factuur is pas geldig wanneer de naam van je bank en het bankrekeningnummer van je eenmanszaak erop staan.

Vooraleer je start, open je dus een rekeningnummer op naam van je onderneming – al was het maar om privé en business gescheiden te houden.

Lees ook: de top 12 fouten bij facturatie en hoe ze te vermijden

3. Vraag de nodige vergunningen aan

Afhankelijk van je activiteiten en locatie, heb je vergunningen nodig om je bijberoep te mogen uitvoeren.

 • Bij het bedrijvenloket van je gemeente kunnen ze je precies vertellen welke vergunningen je nodig hebt.
 • Wil je alcoholische dranken verkopen, dan moet je daar sowieso een vergunning voor hebben.
 • Wil je in je zaak muziek afspelen, dan moet je jezelf registreren bij Sabam.

4. Schrijf je in bij de kruispuntbank

Je inschrijven bij de KBO, de Kruispuntbank voor Ondernemingen, dat is het échte startmoment! Je doet dit via een erkend ondernemingsloket. Na je inschrijving (voor € 90,50) ontvang je een uniek ondernemingsnummer dat je op alle documenten van je zaak moet vermelden.

Vergeet niet al je activiteiten te registreren, óók de mogelijke toekomstige activiteiten van je onderneming.

TIP: Neem een fles champagne of iets lekkers mee om te vieren dat je onderneming nu écht bestaat.

5. Activeer je btw-nummer

Je bent ingeschreven bij de KBO en hebt dus ook een ondernemingsnummer. Meestal ben je als zelfstandige in bijberoep ook btw-plichtig en moet je ook (gratis) je btw-nummer activeren.

Lees hier hoe dat moet

Lees ook: de impact van de nieuwe btw-regelgeving voor webshops

6. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige (in hoofd- of bijberoep) ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds dat je per kwartaal een afrekening bezorgt voor jouw sociale bijdragen als zelfstandige.

 • Met je sociale bijdragen bouw je als bijberoeper geen extra sociale rechten op, het zijn dus alleen solidariteitsbijdragen.
 • Je betaalt evenveel sociale bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep, namelijk 20,5%. Dat is tenzij jouw belastbaar inkomen lager is dan € 1.533,58, dan betaal je geen sociale bijdragen.

Lees ook ons artikel '9 essentiële tools voor beginnende ondernemers'

7. Verzeker jezelf

Informeer ten eerste je ziekenfonds over je nieuwe statuut als zelfstandige in bijberoep en onderzoek dan welke bijkomende verzekeringen je nodig hebt. Zo is een brandverzekering voor je pand verplicht, maar kunnen ook een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongevallenverzekering het bekijken waard zijn.

8. Vind de juiste hulp en tools

Alle formaliteiten achter de rug? Dan kan je nu echt beginnen! Deze hulpmiddelen en tools heb je nodig voor het organiseren van je activiteiten in bijberoep.

Website en online tools

Een mooie website bouw je tegenwoordig gemakkelijk zelf met tools als Wix, One of Squarespace. Daaraan gekoppeld heb je ook e-mailadressen en programma's voor e-mailmarketing – onmisbaar om vandaag een business uit te bouwen.

Met tools als Hootsuite, Storychief of Tweetdeck beheer je dan weer in één oogopslag al je sociale media.

Facturatiesoftware en boekhoudprogramma

Ook je verkoopadministratie, facturatie en opvolging van in- en verkoopfacturen, regel je vlotjes zelf met een gebruiksvriendelijk facturatieprogramma en boekhoudsoftware.

Data-tools

Je gegevens bijhouden, beheren en beveiligen is belangrijker dan ooit. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen als Google Drive, Dropbox, OneDrive, Doccle en WeTransfer om dat te vergemakkelijken.

Betaaltools

Of je nu een webshop hebt of je klanten in levenden lijve ontmoet: je moet het hen gemakkelijk maken om te betalen. Zorg er dus voor dat je PayPal, Bancontact en andere kaarten aanvaardt, maar ook Payconiq installeert en bijvoorbeeld QR-codes op je facturen zet om van betalen een fluitje van een cent te maken!

Eigenhandig je facturatie en administratie opvolgen?

Vraag je gratis Winfakt-demo aan