Uiterste datum voorafbetalingen belastingen kwartaal 4

  • Blog
zondag 17 december 2023

De uiterste datum waarop een voorafbetaling van belastingen voor kwartaal 4 moet toekomen op rekening van de administratie is woensdag 20 december 2023. Wacht dus zeker niet tot deze dag zelf om de overschrijving te doen. Er kunnen immers altijd een paar werkdagen verlopen tussen het moment waarop je overschrijft en de ontvangst van de betaling bij de belastingadministratie.

Wat zijn voorafbetalingen?
Voorafbetalingen zijn termijnbetalingen van belastingen die je als natuurlijke persoon of onderneming moet doen in de loop van het jaar. Ze zijn bedoeld om je belastingaanslag te spreiden over het jaar en om een belastingvermeerdering te vermijden.

Hoe bereken je de voorafbetalingen?
De berekening van de voorafbetalingen is gebaseerd op je geschatte belastbaar inkomen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de voorafbetalingscalculator van de FOD Financiën.

Wat als je niet genoeg voorafbetalingen doet?
Als je niet genoeg voorafbetalingen doet, moet je een belastingvermeerdering betalen van 6,75% (6,25% voor natuurlijke personen). Deze vermeerdering wordt berekend over het verschil tussen de verschuldigde belasting en de ontvangen voorafbetalingen.

Wanneer krijg je de voorafbetalingen terug?
Als je te veel voorafbetalingen hebt gedaan, krijg je het overschot terug bij de definitieve afrekening van je belastingen.

Wat zijn de voordelen als je voorafbetalingen doet?
Naast het vermijden van een belastingvermeerdering, zijn er nog enkele andere voordelen aan het doen van voorafbetalingen:

  • Spreiding van de fiscale lasten. Voorafbetalingen helpen je om de fiscale lasten over het hele jaar te spreiden. Dit kan voordelig zijn, zeker als je in de loop van het jaar een onverwachte uitgave hebt.
  • Een korting op de belasting. Als natuurlijke persoon heb je recht op een bonificatie van 1,5% op de voorafbetalingen die je doet. Dit betekent dat je dus een kleine korting op je belastingen krijgt.

Conclusie
Voorafbetalingen doen heeft dus zowel praktische als financiële voordelen. Het is dus zeker de moeite waard om hierover na te denken.