Waarom dagelijks je cijfers checken?

  • Blog
donderdag 24 maart 2022

Als ondernemer wil je stappen zetten. Nieuwe doelen bereiken. Vooruitgang creëren. Kortom: je niet bezighouden met de administratieve rompslomp die het avontuur vertraagt.

Toch schuilen er heel wat voordelen in het regelmatig bijhouden van je cijfers. Door dagelijks een blik op je financiën te werpen, krijg je een beter beeld van je mogelijkheden. Nu én op lange termijn.


1. Verbeter je money management

Iedere ondernemer weet dat een lage cashflow de grootste dooddoener is. Daardoor stijgt automatisch het belang van financieel inzicht en geldbeheer. Want met een actueel zicht op je inkomende en uitgaande geldstromen, kan je voorkomen dat je plots met tekorten zit.

Weet wat je spendeert. Door je dagelijkse uitgaven te controleren, kom je niet voor verrassingen te staan. Bovendien merk je al snel of je budgetten moeten worden aangepast.

"Het is niet louter een kwestie van besparen - al is dat natuurlijk mooi meegenomen."

Je creëert ook meer bewegingsruimte. Wil je al lang wat meer aandacht besteden aan marketing? Als je zelf je uitgaven beheert, maak je geld vrij dat je opnieuw in je bedrijf kan investeren.


2. Wees gerust tijdens het belastingseizoen

Stress, chaos, frustratie... Deze woorden zijn onlosmakelijk verbonden met onze favoriete tijd van het jaar: het belastingseizoen. De belastingaangifte moet nu eenmaal gebeuren en dan kan je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn.

Door voortdurend een oog te houden op je cijfers, kan het ook anders: met een gerust hart, een kopje koffie en al je belastingbewijzen bij de hand. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je geld verliest, want je hebt er doorheen het jaar reeds alles aan gedaan om dat te voorkomen. Als jij weet hoe je boekhouding eruitziet, loopt de jaarlijkse belastingaangifte vanzelf een stuk vlotter.

Bewaar al je belastingbewijzen eenvoudig op dezelfde plaats.


3. Bepaal hoe winstgevend je bedrijf is

Hoewel geen enkel bedrijf het belang van rendabiliteit zal tegenspreken, heeft niet elke ondernemer daar evenveel vat op. Sommige kijken niet verder dan het saldo op hun bankrekening. Laat je niet misleiden door dat schijnbaar hoge cijfer, maar wees je bewust van de kosten die je daar tegenover zet. Hou jij je uitgaven en inkomsten nauwkeurig in de gaten? Dan blijf je waakzaam en bepaal je in een oogopslag je winstgevendheid.


4. Denk vooruit

Misschien denk je: "Daar heb ik toch mijn boekhouder voor?", maar dat klopt niet helemaal. Het advies van een specialist is nuttig om je door het hele belastingsgebeuren te loodsen en nieuwe inzichten op te doen. Maar vergeet niet dat je met hem altijd alleen de cijfers van gisteren bekijkt.

"Een boekhouder holt per definitie altijd achter de feiten aan."

Hij gaat af op de gegevens die er al zijn en beoordeelt hoe een bedrijf de voorbije maanden gepresteerd heeft. Maar om in te spelen op wat gebeurt, vertrouw je beter op je eigen inzicht in recente schommelingen, dan het perspectief van iemand die maanden na datum oordeelt. Hou je financiën zelf in de gaten en weet als eerste welke veranderingen een impact hebben op jouw bedrijf.


Lees ook ons artikel: Heb ik een boekhouder nodig?

Checklist

Raadpleeg je cijfers regelmatig en stel jezelf deze vragen om de verdere koers te bepalen.

  • Stijgt mijn omzet?
  • Zijn mijn kosten te hoog?
  • Hoe groot is mijn marge?
  • Welke trends zie ik? Tijdens welke kwartalen merk ik een vermindering of stijging in omzet?
  • Welke conclusies kan ik daaruit trekken voor de toekomst?


Ga voor een hands-on aanpak van je boekhouding en bespaar jezelf de kosten, stress en "Had ik dat maar geweten". Met het dashboard van Winfakt identificeer jij in een oogopslag de aandachtspunten. Meer inzicht in het gisteren, vandaag en morgen van jouw bedrijf.

Ontdek wat Winfakt voor jou kan betekenen

Onze nieuwe blogs