Onderwerpen in deze helpfile

Instellingen (cloud) backup

Een goede backup of reservekopie van je gegevens is heel belangrijk. Dit kan soms grote ergernissen voorkomen.
Bv. bij het uitvallen van de harde schijf, bij een menselijke fout (per ongeluk een bestand verwijderd), bij diefstal, ...

In WinFakt! kan je de instellingen voor de backup oproepen via het menu Instellingen >> 18. Instellingen backup.
Dit is de plaats waar je instelt welke bestanden je wil opnemen in de backup, op welke plaats de backup bewaard (lokaal of online), ...

img

WinFakt! voorziet twee soorten backups, lokaal of in de cloud.
In de onderstaande tekst overlopen we de instellingen voor de twee soorten.Lokale backup


Er zijn twee tabbladen beschikbaar om de lokale backup in te stellen.
In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het eerste tabblad.

img

We overlopen even de verschillende velden:
  • Doel folder: de locatie van de backup. We raden jullie aan om de backup niet op de harde schijf van de computer op te slaan, maar wel op een externe harde schijf of een usb-stick. Indien je een locatie hebt ingegeven die nog niet bestaat zal het programma deze locatie aanmaken.
  • Doel bestand: de naam van het zip-bestand, bv. winfakt.zip. Je kan eventueel bepaalde codes opnemen in de naam van het bestand (zoals in het bovenstaande voorbeeld, %D). Er zijn verschillende mogelijkheden, bv. %X (dag van de week), %D (dag), %M (maand) of %Y (jaar) of een combinatie ervan. Bv. winfakt%D%M%Y.zip geeft op woensdag 20 mei 2015 als resultaat winfakt20052015.zip
  • Paswoord: een extra beveiliging voor de backup. Het is niet verplicht om dit veld in te vullen, standaard is het veld leeg. Je dient dit wachtwoord goed te onthouden; zonder het wachtwoord is het niet mogelijk om een bestand uit de backup te openen. Het paswoord mag maximaal 10 karakters lang zijn.
  • Vragen om backup te starten bij sluiten van WinFakt!: standaard is dit veld aangevinkt. Als je dit afvinkt, dan vraagt WinFakt! bij het afsluiten van het programma niet om een backup te nemen.
  • Uitvoeren voor backup: dit wordt gebruikt om bv. eerst een lokale dump van de SQL-data aan te maken alvorens de effectieve backup te starten.

Tip: Via de knop met de drie puntjes (img) open je de Windows Verkenner.

In het tweede tabblad bepaal je welke mappen en/of bestanden je wil opnemen in de backup.

img

In dit tabblad zien we per regel drie velden, nl. Toevoegen aan backup, Negeren en Incl.

Via het veld Toevoegen aan backup bepaal je de map(pen) en/of het (de) bestand(en) die je wil opnemen in de backup. De code %H staat voor de installatie-map van WinFakt!, bv. C:\WinFakt\.
In de bovenstaande afbeelding is het vinkje Incl. aangevinkt, dit wil zeggen "voeg alle submappen (en de daartoe behorende bestanden) uit de aangeduide map in het veld toevoegen aan backup toe aan de backup".

Als laatste kan je nog bepalen welke extensies / bestanden uit de gekozen map je niet wil opnemen in de backup, dit bepaal je in het veld Negeren. Wanneer je meerdere extensies / bestanden niet wil opnemen in de backup dan scheid je ze d.m.v. een ;.
In het bovenstaande voorbeeld worden alle bestanden met de extensie zip en de extensie wfApp niet opgenomen in de backup.Backup in de cloud


Om de backup in de cloud te activeren klik je in de instellingen op het derde tabblad. Vervolgens vink je de optie Backup opslaan op de WinFakt! Cloud servers aan.

img

Let op: dit is een betalende optie, voor meer informatie kan je contact opnemen met de commerciële dienst.

Je kan deze optie echter wel 30 dagen gratis uitproberen zonder dat je de module hebt aangekocht, dit is mogelijk vanaf de versie 10.x.
Wanneer je het programma afsluit en je neemt een backup, dan zie je het onderstaande scherm. In dit scherm kan je de optie Ja, mijn gegevens zijn belangrijk. Start mijn gratis periode van 30 dagen nu. aanvinken. Hierdoor wordt je backup 30 dagen online op onze servers opgeslagen. Na de proefperiode kies je ofwel om de module aan te kopen ofwel om je backup terug op de oude 'lokale' manier op te slaan.

img

Tijdens het nemen van de backup zie je het volgende scherm:

img
Permalink: https://winfakt.be/faq/Instellingen-%28cloud%29-backup